Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Berger - český fotbalový internacionál

10. 7. 2014

Jan Berger se narodil 27. listopadu 1955 v Praze, jako osmé dítě do rodiny Jarmily a Františka Bergerových. Rodina bydlela na Břevnově, kde jako malý chlapec chodil hrát fotbal s kamarády do parku. Fotbalu podřizoval už od mládí všechno ostatní. Při jejich hrách si ho náhodou všiml současný trenér TJ Břevnov pan Mrkévka. Na Břevnově začal trénovat v osmi letech, ale protože registrační karty se vydávaly až od deseti let, musel čekat. Jeho první zápas byl proti Podolí. Břevnov prohrál 31:2, ale Jan Berger vstřelil svůj první gól. V patnácti letech přestoupil ze žáků do dorostu, kde trénoval Stanislav Nejedlý, později Hynek Tuma. Zatímco v žácích hrál pravé křídlo nebo pravou spojku, Tuma byl přesvědčený, že mu bude více vyhovovat post v záloze. Tím se dostal častěji k míči a mohl více tvořit hru, což jeho stylu hry vyhovovalo.

            Janův první zápas za muže byl v roce 1972 proti Smíchovu. Břevnov vyhrál 3:0 a Jan odehrál celý zápas. Břevnov v té době trénoval Josef Kukla, se kterým si Jan moc nerozuměl. Kukla ho vyřadil z týmu, protože hrál v gumotextilových kopačkách, ale divize se hrála na trávě a na tu to nebyla vhodná obuv. Po roce Kukla skončil a vystřídal ho Bohouš Smolík ze Slávie, který Bergera dostal zpět do sestavy. Po půl roce se objevil Tomáš Pospíchal, který dříve trénoval Břevnov, a zlanařil Jana do plzeňské Škodovky. Tak začal Jan Berger hrát v roce 1976 za prvoligovou Škodu Plzeň, v témže roce se oženil s Dagmar Vondráčkovou z Břevnova. Za přestup dostal po pěti odehraných zápasech 20 tisíc korun. Dál bydlel na Břevnově a do Plzně dojížděl každý den na tréninky. Oficiálně byl zaměstnanec Škodovky, ale v továrně, kde byl veden jako natěrač s platem 3000 Korun, nikdy nebyl. První ligový zápas odehrál až ve třetím kole proti Slavii, zápas skončil remízou 2:2 a Jan šel na trávník ve 46. minutě. Po tomto zápase měl jisté místo v základní sestavě. Svůj první ligový gól dal v listopadu 1976 proti Válcovnám plechu Frýdek-Místek. V létě 1977 odešel Pospíchal do Bohemians a vystřídal ho Jaroslav Dočkal.

            V roce 1977, v Bergerových 22 letech, mu přišel povolávací rozkaz od armády, to už měl dvě děti, Jana a Petra. Pravděpodobně byl tento pozdní rozkaz prací tehdejšího předsedy Dukly Kocka, který viděl ligového fotbalistu, který ještě nebyl nikde na vojně, a tak ho viděl jako další možnou posilu pro tým. Nejprve byl v Táboře a v létě 1978 byl vybrán trenérem Vejvodou na pražskou Julisku. Ze začátku byl hlavně na lavičce a trenér ho do hry posílal na posledních 15 minut nebo druhý poločas. Až po půl roce se dostal do základu Dukly, když se zranil Stanislav Pelc. S Duklou se poprvé podíval i na evropské poháry. Sice dostal těsně před odchodem do civilu nabídku na trvalou smlouvu s Duklou, ale protože neměl armádu rád, tak ji odmítl. Během svých dvou let v armádním týmu nasbíral mnoho zkušeností.

            Po skončení vojenské služby o něho začaly projevovat zájem ligové kluby, mezi nimi Bohemians a Sparta. Jan se nakonec rozhodl pro Spartu, která mu učinila lepší nabídku než vršovický klub. Oficiálně byl vedený jako zaměstnanec Prefy s platem 3200 Korun plus prémie, ale za přestup dostal 150 000. Do Sparty nastoupil po vítězných Olympijských hrách v roce 1980. Jeho prvním trenérem na Letné byl Jiří Rubáš, o místo v sestavě se tenkrát nemusel prát, ale bylo nutné se do ní co nejdříve zapracovat. První gól za Spartu dal v Poháru vítězů proti Spoře v Lucembursku, zápas nakonec Sparta vyhrála 6:0, Jan vstřelil dvě branky.  Jan Berger se stal kapitánem Sparty během měsíční zimní přípravy v Jižní Americe v roce 1980. Páska mu na rukávu vydržela půl roku. Ještě v roce 1980 přivezl s reprezentací bronzovou medaili z mistrovství Evropy. Ve spartě působil v letech 1980 – 1986. V roce 1983 byl odsouzen k odnětí svobody na 14 měsíců s podmínkou na čtyři roky a protialkoholické léčení. Jan nastoupil léčení v léčebně u Apolináře ještě dříve, než byl rozsudek vynesen a strávil zde tři měsíce, propuštěn byl v únoru 1983. Po propuštění nastoupil jako dělník v Prefě. Zpátky do týmu se dostal až na konci jara 1983. Se Spartou získal dvakrát titul mistra republiky v letech 84 a 85, titul vítěze Čs. poháru roku 84 a titul nejlepší fotbalista Československa 1984.

            V roce 1986 ho přivedl Václav Ježek, trenér FC Curychu, do Švýcarska.  Za přestup dostal 50 000 Franků a měsíční plat 6 000 plus prémie. V sezoně 1987/88 si poranil záda a po operaci nesměl hrát rok a půl. Po této rehabilitaci se opět vrátil na trávník a v Curychu hrál až do roku 1990. Na jaře 1990 přestoupil do FC Zugu. Tady odehrál pouze sezonu 1990/91. V roce 1991 ukončil svou kariéru fotbalisty a začal pracovat jako správce sportovního areálu kousek od Curychu. V sezoně 2005/06 se stal trenérem dorostu v Dukle. Od roku 2006 je trenérem pražské Zelenče.

V současnosti je Jan Berger trenérem divizního fotbalového klubu FK Hořovicko.

                                                                            Václav Prokůpek