Jdi na obsah Jdi na menu
 


Václav Prokůpek: Hokejový svaz řeší korupci v Juniorské lize

Disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje zahájila disciplinární řízení s hráčem HC Motor České Budějovice, který čelí podezření z pokusu o ovlivnění výsledku pátečního utkání extraligy juniorů na ledě Litvínova. Hokejista se podle klubu hájil tím, že šlo o špičkování a nepochopený vtip, nikoliv o snahu vydělat při sázení. Případ vyšetřuje také policie.
"Na základě podnětu vedoucího soutěže rozhodl předseda disciplinární komise František Dvořák v sobotu 23. srpna o zahájení disciplinárního řízení s hráčem HC Motor České Budějovice, kterého se podezření týká. Disciplinární řízení bylo zahájeno v pondělí 25. srpna s tím, že rozhodnutí bude vydáno v nejkratší možné době po prověření všech informací a vyslechnutí jednotlivých osob," informoval v tiskové zprávě hokejový svaz.


Vedení svazu také učinilo další kroky, aby zabránilo dalšímu podobnému jednání. Všichni účastníci extraligy juniorů mají hráče v tomto smyslu instruovat. "Jak v podobných případech postupovat a informovat je o případných sankcích, které vyplývají z disciplinárního řádu ČSLH a trestního zákoníku. Stejné proškolení provedou na nejbližších reprezentačních srazech trenéři mládežnických výběrů České republiky," uvedl svaz.


Prezident svazu Tomáš Král navíc navrhne Asociaci provozovatelů kursového sázení svolání schůzky, na které má být prodiskutována vhodnost přijímání sázek na juniorské soutěže.
Zápas Litvínova s Českými Budějovicemi byl v pátek odložen poté, co svaz dostal informaci o podezření z pokusu o ovlivnění. Jeden z hráčů Litvínova byl údajně kontaktován hráčem druhého klubu sms zprávou obsahující záměr ovlivnit výsledek kvůli sázení. Litvínovský hráč informoval trenéra Roberta Reichela a pak zástupci severočeského klubu postoupili případ svazu.


"Vedení ČSLH ocenilo způsob, jakým v tomto případě postupoval oslovený hráč i jeho klub, a požádalo HC Litvínov, aby o podezření ihned informoval Policii České republiky a předal jí veškeré dostupné podklady," stojí ve vyjádření svazu. "Hokejový klub Litvínov podal trestní oznámení, které prošetřuje obvodní oddělení v Litvínově. Šetření je teprve na začátku," řekla ČTK mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.


Českobudějovický klub také okamžitě jednal. O víkendu mimořádná schůze rady klubu vyslechla vyjádření trenéra juniorského týmu a vedoucího sportovního centra mládeže Jana Trummera a potom i podezřelého hráče.


"Hráč situaci vysvětloval jako špičkování a nepochopený vtip, který zašel dál, než si vůbec dokázal představit. A ubezpečoval přítomné, že v žádném případě nechtěl ovlivnit zápas," uvedly oficiální stránky jihočeského klubu. Hráč byl do rozhodnutí disciplinární komise a objasnění celé události vyřazen z týmu.

s využitím ČTK