Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTBALOVÁ BRAZÍLIE MÁ NOVÉHO TRENÉRA

22. 7. 2014
Rio de Janeiro 22. července (ČTK) - Novým trenérem fotbalistů Brazílie se stal bývalý reprezentační kapitán Dunga. U národního týmu nahradí Luize Felipeho Scolariho, jenž po mistrovství světa odstoupil. Jmenování dnes oficiálně oznámili zástupci brazilské federace.
"Jsem nesmírně šťastný, že jsem zpátky," řekl Dunga po potvrzení spekulací z minulého týdne.
Padesátiletý Dunga se na lavičku Brazílie vrátí po čtyřech letech. Někdejší defenzivní záložník už reprezentaci trénoval v letech 2006 až 2010. Po šampionátu v JAR, kde Brazilci vypadli po prohře s Nizozemskem ve čtvrtfinále, byl odvolán.
Dunga, vlastním jménem Carlos Bledorn Verri, vybojoval s Brazílií jako hráč titul mistra světa v roce 1994. Ve sbírce má i stříbro z MS 1998 a z olympijských her v roce 1984. V roli trenéra dovedl tým v roce 2007 k vítězství na jihoamerickém šampionátu Copa América a o dva roky později v Poháru FIFA. Na OH v Pekingu získali jeho svěřenci bronz.
"Ukázal, že je schopen vést brazilský tým, nejen slovy, ale i výsledky. Ukázal, že má vše potřebné, aby mohl Brazílii vést znovu," uvedl předseda brazilské federace José Maria Marin na tiskové konferenci v Riu de Janeiro.
Dunga, jenž se v roce 2006, šest let po skončení hráčské kariéry, ujal reprezentace bez větších trenérských zkušeností, s týmem absolvoval 60 zápasů s bilancí 42 vítězství, 12 remíz a šest porážek. Jeho kritici mu vyčítali příliš konzervativní taktiku i pojetí hry.
Scolari, jenž s národním týmem slavil v roce 2002 světový titul, odstoupil minulý týden poté, co na mistrovství světa před domácími fanoušky nedokázal naplnit medailové ambice. Brazílie utrpěla v semifinále debakl 1:7 od pozdějších šampionů z Německa a nakonec na turnaji skončila coby horký favorit čtvrtá.