Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roger Federer podeváté vyhrál turnaj v rodné Basileji a má 99. titul

Švýcarský tenista Roger Federer získal 99. titul. Podeváté v kariéře ovládl halový turnaj v rodné Basileji, ve finále sedmatřicetiletý Švýcar porazil ve dvou setech rumunského kvalifikanta Mariuse Copila. Roger Federer každý druhý start na turnaji v rodném městě přetavil v triumf. Letos se v Basileji představil poosmnácté v kariéře, počtrnácté nechyběl ve finále a podeváté slaví triumf. 

Tento týden se ale na vítězství hodně nadřel. Žádný z pěti zápasů nezvládl vyhrát bez ztráty servisu, celkem o něj přišel třináctkrát. V dnešním finále s překvapením turnaje Rumunem Mariusem Copilem ho ztratil dvakrát, pokaždé hned na začátku setu. Švýcarský favorit v prvním vzájemném střetnutí zvítězil 7-6 6-4, v obou sadách ale zaspal začátky. První set otočil ze stavu 1-3, druhý dokonce z 1-4. O devět let mladšího soupeře nezachránilo ani 14 es.

"Nepředváděl jsem tu svůj nejlepší tenis, ale o to víc si takového vítězství cením. Na jiném turnaji by mě možná někdo porazil, ale před domácím publikem jsem vždy cestu za výhrou našel a jsem za to moc šťastný," řekl Federer. V této sezoně třetí hráč světa Federer odehrál jedenáct turnajů a posedmé to dotáhl až do finále. Počtvrté v něm uspěl a navázal na triumfy z Melbourne, Rotterdamu a Stuttgartu. Celkově vybojoval 99. titul kariéry.

"Stovka je blízko a doufám, že jednoho dne na ni dosáhnu. Je to magické číslo, ale upínat se na to nechci," prohlásil Federer. Vyhrát jeden turnaj devětkrát Federer dokázal už podruhé. Poprvé se mu to povedlo loni na trávě v německém Halle, kde letos ve finále marně útočil na desátý triumf.

Na zisk jubilejního 100. titulu bude mít Federer letos ještě dvě příležitosti. V příštím týdnu na Masters 1000 v Paříži, kde šampion z roku 2011 začne proti Tsongovi, nebo Raonicovi, a o dva týdny později pak ještě na Turnaji mistrů v Londýně, který vyhrál už šestkrát, ale naposledy rovněž již před sedmi lety. "Ještě mám před sebou dva velké turnaje a moc se na ně těším. V Paříži budu hrát po třech letech, tak snad se ukážu v dobré formě," dodal Federer před cestoou na turnaj v hale Bercy.

Osmadvacetiletý Copil, který ve Švýcarsku zaznamenal proti Čiličovi a Zverevovi premiérové skalpy hráčů Top 10, si finále na turnaji ATP zahrál podruhé v kariéře a poprvé na podniku kategorie ATP 500. Stejně jako v únoru v bulharské Sofii na titul nedosáhl, přesto se v žebříčku posune na 60. místo a výrazně vylepší své dosavadní maximum. "I když jsem dnes prohrál, tak myslím, že se za výkon nemusím stydět. Mám za sebou týden jako ze snu a nikdy na něj nezapomenu," řekl navzdory porážce spokojený Copil.

• ATP 500 BASILEJ •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 2.442.740 dolarů
nedělní výsledky (28. 10. 2018)

• Dvouhra - finále •

Federer (1-Švýc.) - Copil (Rum.) 7-6(5) 6-4

 

• Čtyřhra - finále •

Inglot/Škugor (Brit./Chorv.) - A. Zverev/M. Zverev (Něm.) 6-2 7-5

 

 

 

                                                                                  Václav Prokůpek